dilluns, 18 de juliol del 2016

Missió de fototrampeig del dia 26/05/2016 al dia 03/06/2016

En aquesta ocasió l'entrada tractarà sobre el resum i l'anàlisi de les fotografies obtingudes en una missió de fototrampeig que vaig dur a terme a la roureda d'estudi d'aquest bloc entre el dia 26 de maig i el 03 de juny de 2016.

Aquesta vegada la missió de fototrampeig la vaig dividir en dues sessions successives i en un mateix indret, de les quals en aquesta entrada us presento la primera.

L'indret en qüestió es tracta d'un gorg del torrent que travessa la roureda. Aquest gorg, per les seves dimensions i pel fet de trobar-se en un lloc enclotat i amb abundància de vegetació, reté aigua durant bona part de l'any, tenint un comportament hídric molt similar al d'una bassa, cosa que fa que serveixi d'abeurador per a moltes de les espècies que habiten a la roureda.

Per dur a terme la missió vaig col·locar la càmera de fototrampeig en un Vern (Alnus glutinosa) d'uns 35 centímetres de diàmetre i a uns 60 centímetres d'altura respecte la llera seca del rierol, just enfront del mencionat gorg. El camp de visió de la càmera permetia captar la vora més accessible del toll, on vaig detectar-hi clars indicis de freqüentació de fauna, així com un sender que, descendint per un dels marges que donen a la llera del rierol, permet accedir al punt d'aigua.

En el següent esquema es pot apreciar el gorg, la vora per on s'hi apropen els animals per abeurar-s'hi (en color blau) i el sender de fauna que utilitzen per accedir-hi (en color vermell):


L'àrea total fotografiable, tenint en compte els marges que tanquen la clotada on es troba el gorg, era d'uns 16 m2 aproximadament. Com podem veure, l'objectiu d'aquesta missió era poder fotografiar tots els animals que acudissin al punt d'aigua, intentant captar així el màxim de biodiversitat possible en un únic indret.

A continuació us detallo, per dia i hora, les diferents operacions i fotografies realitzades en aquesta missió de fototrampeig:

Dia 26/05/2016 a les 16:00 hores aproximadament. Col·loco i activo la càmera en el lloc indicat.

Dia 26/05/2016 a les 16:46:39 hores. Apareix una Merla (Turdus merula) a la vora del gorg, segurament atreta per la presència d'insectes vora l'aigua. Per la coloració del plomatge és probable que es tracti d'una femella ja que presenta uns tons bruns i no completament negres com és habitual en els mascles. La Merla és un ocell de la família dels túrdids que viu en zones boscoses i arbrades, podent esser vista amb facilitat també en parcs i jardins urbans si aquests tenen arbres on l'espècie pugui refugiar-se. Habitualment aquest ocell es mou pel terra i pel sotabosc tot buscant menjar, entre els matolls i els arbusts, i quan detecta que se li acosta alguna cosa sovint salta una estona per la fullaraca i per les branques baixes abans d'emprendre el vol, fent uns sorolls similars a petjades dins el bosc que moltes vegades poden confondre a l'observador fent-li pensar que hi ha alguna bèstia amagada entre la malesa.


Dia 26/05/2016 a les 17:51:10 hores. Un Tudó (Columba palumbus) s'acosta a beure aigua al gorg. El Tudó és una espècie de columbiforme silvestre que constitueix el membre més gros de la seva família. El seu aspecte és similar al d'un Colom però de mida més grossa i d'aparença més robusta i forta, amb dues característiques i inconfusibles taques blanques a cada costat del coll i també damunt de les ales. Aquest és també un ocell típic de bosc, que difícilment veurem a camp obert tot i que de vegades s'acosta als nuclis urbans per buscar-hi aliment.



Dia 27/05/2016 a les 17:51:21 hores. De nou una Merla s'acosta al gorg.



Dia 27/05/2016 a les 19:47:00 hores. Veiem que novament una Merla s'acosta al punt d'aigua, tot i que no podem precisar si es tracta del mateix exemplar que en les fotografies anteriors. Durant aquesta època de l'any, amb la presència de polls als nius, els adults han d'esforçar-se molt per trobar prou menjar per poder alimentar-los a tots, i això els obliga a estar actius incansablement, com ho testimonien les nombroses fotografies que els va tirar la càmera durant la seva recerca incessant d'aliment.



Dia 28/05/2016 a les 14:51:48 hores. Aquí podem veure una fotografia amb color del Tudó, on poden apreciar-se perfectament les taques blanques del coll.



Dia 28/05/2016 a les 17:11:51 hores. Aquest cop és un Gos Caçador el que s'acosta al gorg per remullar-se una mica. Es nota que a finals de maig la calor ja comença a fer-se notar.



Dia 28/05/2016 a les 19:55:02 hores. Aprofitant que el dia és llarg i que el niu està ple de boques per alimentar, les Merles segueixen infatigables en la seva recerca de menjar. Sembla que les proximitats de l'aigua són un bon lloc per a proveir-se de tota mena d'invertebrats que constitueixen la major part de la seva dieta.



Dia 29/05/2016 a les 04:09:03 hores. Una Guineu jove (Vulpes vulpes) acudeix al gorg, segurament per abeurar-se i, també, per veure si té la sort de trobar-hi algun animal desprevingut que li pugui servir d'àpat.



Dia 29/05/2016 a les 06:24:47 hores. Un parell d'hores després que la Guineu s'acostés al gorg, un Conill (Oryctolagus cuniculus) es para just al mateix lloc. Una de les estratègies de supervivència que utilitzen moltes espècies presa, com el Conill, quan detecten l'olor d'algun dels seus depredadors, com la Guineu, en un determinat indret (ja siguin excrements, orina o altres marques olfactives) és parar-s'hi i refregar-s'hi per impregnar-se de l'olor amb l'objectiu d'emmascarar el seu propi rastre i ser més difícils de seguir.



Dia 29/06/2016 a les 20:16:27 hores. Un altre Conill, o potser el mateix, torna a acudir al punt d'aigua. Els Conills són importantíssims pels ecosistemes de l'àrea mediterrània ja que constitueixen la presa principal de la majoria dels depredadors que hi podem trobar.



Dia 30/05/2016 a les 04:37:06 hores. Un parell de Guilles joves acudeixen al gorg per beure aigua. La que es veu a primer terme sembla la que apareix a la fotografia del dia 29/05/2016, per contra, la que es veu darrere seu és encara més petita. Aquests exemplars encara subadults es troben en plena edat d'explorar el seu territori. El fet d'anar tant juntes pot fer pensar en que són animals germans que provenen d'una mateixa camada d'algun any passat, tot i que aquest fet és molt difícil de determinar.



Dia 30/05/2016 a les 06:36:40 hores. Passades un parell d'hores de la presència de les Guilles, de nou un Conill s'acosta al punt d'aigua. L'elevada taxa reproductora dels Conills, amb fins a 30 cries per any, suposa una font d'alimentació abundant per a moltes espècies depredadores, de manera que aquest lagomorf forma una part important de la cadena tròfica del bosc. Malauradament, algunes epidèmies recurrents, com la mixomatosis o la malaltia vírica hemorràgica, han provocat minves importants en moltes poblacions de Conills, implicant això un estrès notable per a moltes de les espècies que de manera natural els tenen com a presa.



Dia 30/05/2016 a les 10:38:49 hores. Aquest cop, i a ple dia, és una Guineu adulta la que es passeja davant la càmera. No sabria explicar el motiu però aquest exemplar crec que és una femella. El que destaca més de la fotografia és la cua de l'animal, blanquinosa i pelada, senyal inequívoc que aquest animal hi té o hi ha tingut sarna. Generalment aquests animals són d'hàbits nocturns, no obstant aquesta sembla moure's pel bosc a ple dia sense gaires problemes.



Dia 30/05/2016 a les 15:03:42 hores. Una parella de Tudons, segurament els mateixos que apareixen en fotografies anteriors, es paren a la vora de l'aigua. Aquesta parella molt probablement també tingui el niu ben ple de polls en algun dels grossos roures que creixen a banda i banda del torrent.


Dia 31/05/2016 a les 00:30:25 hores. Un dels caçadors més sigil·losos del bosc s'acosta també al toll per beure una mica d'aigua. Es tracta del Gat Mesquer o Geneta (Genetta genetta), una bèstia que pel que veig és prou freqüent de trobar a la roureda a jutjar per les vegades que he tingut la sort de poder-la fotografiar. És sens dubte un animal molt bonic i difícil de veure a causa de la seva astúcia i dels seus hàbits completament nocturns.


Dia 31/05/2016 a les 09:03:24 hores. Aquesta vegada podem obtenir una bona fotografia del Conill a ple dia. Si per atzar en algun moment la Guineu o el Gat Mesquer es trobessin amb aquest Conill anant a beure aigua de ben segur es produiria una escena digna de ser immortalitzada per la càmera, us asseguro que si algun dia disposo d'una fotografia així la penjaré al bloc per poder-vos-la comentar com Déu mana. De moment, però, preses i depredadors fan la seva vida uns buscant-se i els altres no deixant-se trobar.


Dia 01/06/2016 a les 16:17:28 hores. Aquest cop és la Merla la que de nou és captada per la càmera.


Dia 02/06/2016 a les 06:28:55 hores. De nou la Guineu jove, aquest cop sense la seva companya, torna a ser fotografiada anant a beure aigua prop del gorg.


Dia 02/06/2016 a les 09:30:11 hores. De nou a plena llum del dia apareix la Guineu adulta de la cua pelada. El fet que aparegui tan confiadament en hores poc habituals porta a pensar que, o bé aquest animal és realment molt confiat, o bé té el seu amagatall molt proper al gorg, de manera que s'atreveix a sortir a qualsevol hora segura que no haurà de córrer gaire si se li presenta algun enemic. Imaginem, posats a divagar, un encontre entre aquesta Guilla i el Gos Caçador de la fotografia del dia 28/05/2016, també en una ocasió així l'escena que es donaria seria bona de captar.


Dia 03/06/2016 a les 07:39:32 hores. El Conill continua passejant-se també pels entorns del toll, sempre amb les orelles atentes pel que pugui passar.


Dia 03/06/2016 a les 09:12:39 hores. Finalment, la parella d'atrafegades Merles, aquest cop totes dues juntes, tornen a acostar-se a l'aigua amb els mateixos motius pels quals s'hi han acostat i s'hi acosten tots els animals del bosc, buscar-hi aigua i, si tenen sort, també menjar.


En aquesta entrada us he mostrat tots els animals que van acudir en aquest punt d'aigua al llarg de set dies seguits, sé que potser ha sigut una mica repetitiu, ja que algunes espècies han aparegut uns quants cops al llarg de tota la seqüència, no obstant penso que el fet de mostrar totes les vegades que cada animal s'ha acostat al gorg permet estudiar-ne bé els hàbits i ajuda a fer-nos una idea una mica més precisa de com es desenvolupa la vida dins del bosc.

Com us he dit aquesta és la primera part de la sessió de fototrampeig que vaig dur a terme en aquest indret, la segona part la penjaré en una nova entrada, per tal de no allargar encara més aquesta.

Per acabar, i com sempre, només recordar-vos que si mai teniu la sort de trobar-vos amb qualssevol d'aquests animals us haig de dir que els gaudiu i que, sobretot, els respecteu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada