diumenge, 10 de març del 2019

Missió de fototrampeig del dia 09/06/2018 al dia 16/06/2018

En aquesta ocasió l’entrada tractarà sobre el resum i l’anàlisi de les fotografies obtingudes en una missió de fototrampeig que vaig dur a terme a la roureda d’estudi d’aquest bloc entre el dia 09 i 16 de juny de 2018.

En aquesta ocasió vaig situar la càmera en un indret proper al límit del bosc amb un camp de conreu, per tal d’intentar captar els animals que transiten en aquesta zona de límit entre els dos espais. En ecologia, a les zones de contacte entre dos ecosistemes o biòtops, com pot ser el límit d’un bosc i el contacte d’aquest amb una zona de cultiu, s’hi produeix un fenomen conegut com l’efecte vora, que consisteix en que, en aquests indrets de transició, s’hi troba més biodiversitat que no pas en indrets allunyats de la vora i constituïts per un únic ecosistema o biòtop. En aquest cas, a la zona de contacte entre la roureda i els camps de conreu hi ha més formes vegetals i animals que no pas al mig del bosc o al mig del camp pròpiament dits, ja que en aquesta zona de transició s’hi troben condicions dels dos entorns i això afavoreix que els animals i les plantes d’ambdós puguin viure en contacte i en un únic indret.

L’efecte vora es pot donar entre molts tipus d’ecosistemes, per exemple entre un bosc i un riu o un llac, on la vora seria tota la riba; o entre un bosc subalpí i un prat alpí, on la vora seria la zona d’arbres dispersos que transita entre l’espessor del bosc i la zona rasa del prat. En el cas que ens ocupa, la vora la constitueixen un ecosistema natural, el bosc, i un d’antròpic, el camp de conreu; essent la vora el camí de carro i els marges de bosc i de camp que queden propers a aquesta zona de transició. En aquests marges és fàcil trobar-hi flors o espècies vegetals que no viuen ni al camp ni dins del bosc, o espècies de bolets que creixen abundantment en aquests llocs esclarissats però que no ho fan tan extensament ni al bosc ni al camp. Igualment, en aquest indret és més fàcil poder observar animals aprofitant el seu moviment i trànsit constant entre el bosc i el camp.

A continuació es pot veure la zona de vora entre la roureda i el camp de conreu, amb el camí que fa de límit entre els dos biòtops:


Amb l’objectiu de no situar la càmera massa a prop de la zona transitada del camí, vaig decidir col·locar-la un tros endins del bosc, en un indret on vaig detectar un pas de fauna que anava del bosc cap al camp i per on vaig pensar que es deurien moure els animals en el seu trànsit entre les dues zones a la recerca d’aliment i refugi.

A les següent composició d’imatges es pot veure el sender de fauna que va des del camp cap a l’interior del bosc (fletxa vermella) i la situació de la càmera (cercle negre) respecte aquest sender i enfocant des de dins el bosc en direcció al camp:


L’àrea total fotografiable, tenint en compte l’espessor dels arbusts i matolls que creixien en aquell moment en el sender de fauna, era d’escassament uns 10 metres quadrats, abastant uns 5 metres de profunditat en direcció al camp i uns 2 metres d’amplada del propi sender.

A continuació us detallo, per dia i hora, les diferents operacions i fotografies realitzades en aquesta missió de fototrampeig.

Dia 09/06/2018 a les 12:30 hores. Col·loco i activo la càmera al lloc indicat.

Dia 09/06/2018 a les 21:32:32 hores. Apareix una Guilla (Vulpes vulpes) travessant el sender de fauna. Per la complexió de l’animal, tot i que la fotografia sigui una mica borrosa, podem intuir que es tracta d’un exemplar adult i que ja porta el pelatge curt típic dels mesos d’estiu.


Dia 09/06/2018 a les 22:11:28 hores. Apareix un Cabirol (Capreolus capreolus) transcorrent entre el camp i entrant cap dins del bosc. Es tracta d’una femella adulta, també amb pelatge d’estiu. Els Cabirols mascles i femelles es diferencien especialment per les banyes, ja que els mascles presenten unes típiques banyes amb tres puntes, que renoven anualment, caient-los-hi a finals de tardor i tornant-les-hi a créixer a principis de primavera, i ja que, en el caminar, les femelles presenten les potes de darrere més llargues que les de davant, donant la sensació que la part posterior de la gropa queda més aixecada que la part davantera. En el cas que ens ocupa, aquesta és la primera fotografia que obtinc de Cabirol a la roureda d’estudi d’aquest bloc, tot i haver-ne detectar indicis previs i tenir notícies per caçadors de la zona de la seva presència al bosc com a mínim des de l’any 2006.


Dia 11/06/2018 a les 06:21:52 hores. Un Conill (Oryctolagus cuniculus) apareix davant la càmera, a primer terme de la fotografia. Com en totes missions de fototrampeig dutes a terme des de 2016 es continua detectant l’abundància de Conills de bosc a la roureda d’estudi, la qual cosa és una molt bona notícia al tractar-se de l’espècie presa estrella dels boscos mediterranis.


Dia 11/06/2018 a les 06:32:49 hores. De nou un Cabirol apareix travessant el sender de fauna, aquest cop en direcció al camp i durant el dia. Podem veure que es tracta d’un mascle a l’observar les seves menudes banyes amb les tres puntes característiques. En aquest cas veiem que es tracta d’un animal jove al presentar les banyes poc desenvolupades.


Dia 11/06/2018 a les 08:31:56 hores. Apareixen dos Conills tot buscant menjar enmig del sender de fauna. A la fotografia, en el que queda just damunt l’indicació de l’hora es pot observar que porta a la boca un bon feix d’herba tendra.


Dia 11/06/2018 a les 21:19:44 hores. Encara no una hora després de fotografiar els Conills, una Guilla travessa corrents en direcció al bosc. L’imatge és força borrosa, però s’aprecia perfectament la cua llarga i espessa típica d’aquest l’animal.


Dia 14/06/2018 a les 00:48:40 hores. Una família de Porcs Senglars (Sus scrofa) surt del bosc en direcció al camp.

A la primera imatge veiem dos adults:


A la segona imatge veiem dues cries que els segueixen:


Dia 16/06/2018 a les 01:43:01 hores. De nou un Cabirol mascle travessa el sender de fauna, venint del camp i endinsant-se al bosc. Possiblement es tracti del mateix exemplar de la fotografia anterior, al veure-se-li les banyes amb un port pràcticament idèntic.


Dia 16/06/2018 a les 02:02:12 hores. De nou un Porc Senglar s’endinsa al bosc provinent del camp. Podem observar que es tracta d’un exemplar adult i força corpulent.


Dia 16/06/2018 a les 06:14:06 hores. Finalment, de nou el Cabirol mascle reapareix al sender de fauna, aquest cop dirigint-se cap al camp i a plena llum del dia.


Dia 16/06/2018 a les 17:00 hores aproximadament. Recullo la càmera de fototrampeig desconeixedor del que hi trobaria quan en descarregués les imatges.

En aquest cas, l’interès de mostrar aquesta missió de fototrampeig ha sigut el de ser la primera vegada que aconsegueixo fotografiar el Cabirol en aquesta roureda ja que, tot i tenir constància de la seva presència al bosc, mai abans no l’havia aconseguit captar amb la càmera. 

Per acabar, i com sempre dic, recordeu de gaudir dels animals i, sobretot, de respectar-los a ells i al seu entorn!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada