dimarts, 5 de gener del 2016

Missió de fototrampeig del dia 14/09/2015 al dia 17/09/2015

Com ja us vaig anunciar que tenia intenció de fer quan us vaig parlar de la tècnica del fototrampeig, en aquesta ocasió l'entrada tractarà sobre el resum i l'anàlisi de les fotografies obtingudes en una missió de fototrampeig que vaig dur a terme a la roureda d'estudi d'aquest bloc entre els dies 14 i 17 de setembre de l'any 2015.

Per posar-vos en situació, per dur a terme aquesta missió vaig col·locar la càmera de fototrampeig en un roure d'uns aproximadament 40 centímetres de diàmetre i a uns 35 centímetres d'altura respecte el terra del bosc. Just pel costat d'aquest arbre hi havia detectat un sender de fauna, de manera que la càmera situada en aquell indret m'havia de permetre captar els animals que anessin i vinguessin, de cara o d'esquena, per aquest sender. Al seu torn, aquest corriol serveix de via d'accés a la llera del rierol que travessa la roureda, la qual sovint és utilitzada també com a lloc de pas de fauna, així com a punt d'abeurament, de manera que la càmera també m'havia de permetre captar els animals que passessin transversalment seguint el curs del torrent.

En el següent esquema es pot veure la zona de captura de la càmera i els indrets identificats com a sender de fauna interior del bosc (color vermell) i pas de fauna i lloc d'abeurament de la llera del rierol (color blau):


La profunditat determinada per la línia vermella de l'esquema abastava uns 5 metres, mentre que la longitud determinada per la línia blava arribava a uns 8 metres respectivament, en total, l'àrea fotografiable era doncs d'uns 20 m2 aproximadament. Amb aquesta àrea vaig intentar assegurar que qualsevol animal que es mogués per aquesta zona fos fotografiat. La selecció d'aquest indret vaig fer-la amb la intenció de poder obtenir fotografies d'animals movent-se per dins del bosc, pensant que captaria els desplaçaments de diferents espècies. No es tractava per tant de fotografiar cap animal en concret, sinó de poder-ne fotografiar quants més millor i amb una qualitat acceptable.

A continuació us detallo, per dia i hora, les diferents operacions i fotografies realitzades en aquesta missió de fototrampeig:

Dia 14/09/2015 a les 18:00 hores aproximadament. Col·loco i activo la càmera al lloc indicat.

Dia 15/09/2015 a les 08:59:56 hores. Apareix un Esquirol (Sciurus vulgaris) amb un aglà a la boca ben bé al mig del sender de fauna. Pel que sembla l'animal aprofita l'arribada de la tardor i la maduració dels aglans per poder començar a acumular reserves de menjar als rebostos que té amagats en diferents indrets del bosc. El pelatge encara és el de primavera-estiu.


Dia 15/09/2015 a les 18:15:44 hores. Un Esquirol, probablement el mateix, torna a aparèixer a la imatge, també amb un aglà a la boca. Podem suposar, i segurament és així, que es tracta del mateix individu de la fotografia anterior, ja que apareix a la mateixa zona i duent a terme la mateixa activitat. No obstant, doncs que entre les dues captures fotogràfiques es succeeixen unes quantes hores, també seria possible que es tractés d'un altre individu que també estigués recol·lectant menjar en aquest indret.


Dia 15/09/2015 a les 22:39:33 hores. Apareix un Gat Mesquer (Genetta genetta) passant pel sender de fauna, en direcció a l'indret on hi ha col·locada la càmera. Aquest animal és un interessant depredador dels nostres boscos, d'hàbits completament nocturns i extremadament sigil·lós i esquerp. Tot i el seu nom, no és un felí sinó un vivèrrid, parent llunyà de les Mangostes i, com elles, d'origen africà. En alguns llocs rep també el nom de Geneta o Gineta.


A la següent fotografia, feta just un segon després de la primera, veiem el Gat Mesquer avançant pel sender de fauna.



Dia 17/09/2015 a les 02:26:09 hores. Apareix un Porc Senglar (Sus scrofa) a la banda esquerra de la imatge, just al marge que queda damunt la llera del rierol. La fotografia no és de molta qualitat, però en ella s'aprecia perfectament el cap, amb l'ull brillant pel flaix de la càmera, les potes del davant i l'esquena de l'animal. Com és habitual, els Porcs Senglars acudeixen amb freqüència als llocs amb aigua i fang per tal de rebolcar-s'hi i empastifar-s'hi, amb l'objectiu de desparasitar-se i refrescar-se amb el llot; així com de beure aigua.



Dia 17/07/2015 a les 05:30:23 hores. Just al mateix lloc on anteriorment hi havia el Porc Senglar hi podem distingir la cua d'una Guineu (Vulpes vulpes). Encara que la fotografia només permet veure la cua de l'animal, la seva forma inconfusible ens permet identificar-la perfectament. Segurament la Guilla es movia per la llera del torrent i en va sortir ràpidament per l'indret on hi va a parar el sender de fauna, moment en el qual la càmera va fotografiar-la d'esquitllada.



Dia 17/09/2015 a les 05:51:21 hores. Torna a aparèixer un Porc Senglar, aquest cop just al punt on el sender de fauna va a parar al rierol. L'animal segurament havia anat a beure o a rebolcar-se i va ser captat en el moment que sortia de la llera i accedia al sender de fauna. Si ens hi fixem, podem veure que aquest individu utilitza el mateix camí per on han aparegut en les fotografies anteriors la Guilla i l'altre Porc Senglar. Sovint els porcs, al ser animals grossos, són els que marquen millor els indrets de pas dins el bosc, que són aprofitats llavors per un gran nombre d'altres espècies de talla més petita.



Dia 17/09/2015 a les 07:21:13 hores. Una figura indeterminada apareix just enfront de la càmera, seguint el sender de fauna. Per la forma del cap, el perfil de les orelles, la llargada de les potes i la posició i longitud de la cua, sembla que es tracta d'una Guilla. Al passar tan ràpid la càmera només va poder fer aquesta fotografia de tan mala qualitat.



Dia 17/09/2015 a les 17:00 hores aproximadament. Recullo la càmera de fototrampeig, desconeixedor del que hi trobaria quan en descarregués les fotografies.

Com podem veure, una gran diversitat d'animals utilitzen els mateixos senders de pas i punts d'acudiment dins del bosc. Aquest fet reforça les relacions intraespecífiques i interespecífiques de les espècies. Per exemple, s'establiran relacions de col·laboració entre els Porcs Senglars que es trobin rebolcant-se al mateix toll o refregant-se al mateix arbre; s'establiran relacions de depredació entre els Esquirols i els Gats Mesquers que es trobin en el mateix sender de fauna; o s'establiran relacions de competència entre les Guilles i els Gats Mesquers que segueixin els mateixos corriols a la recerca de preses per alimentar-se. Aquestes relacions seran més complexes com més diverses siguin les espècies que habiten en un mateix ecosistema, enriquint-lo, equilibrant-lo i permetent que cada espècie ocupi el seu nínxol ecològic sense ocupar el de les altres i sense veure ocupat el seu.

Ja veieu que els humans no som els únics que ens movem pel bosc, de manera que si us trobeu amb qualsevol d'aquests animals us haig de dir que els gaudiu i que, sobretot, els respecteu!

2 comentaris: