dimarts, 29 de març del 2016

Missió de fototrampeig del dia 30/11/2015 al dia 06/12/2015

En aquesta ocasió l'entrada tractarà sobre el resum i l'anàlisi de les fotografies obtingudes en una missió de fototrampeig que vaig dur a terme a la roureda d'estudi d'aquest bloc entre el dia 30 de novembre i el 06 de desembre de l'any 2015.

Per situar-vos una mica, en aquesta missió vaig col·locar la càmera de fototrampeig en un Freixe (Fraxinus excelsior) d'uns 30 centímetres de diàmetre i a uns 55 centímetres d'altura respecte el terra del bosc. Perpendicularment al camp de visió de la càmera hi havia detectat un sender de fauna amb bona visibilitat, de manera que la càmera situada en aquell punt m'havia de permetre captar els animals que hi transcorreguessin en una o altra direcció.

En el següent esquema es pot veure la zona de captura de la càmera amb el sender de fauna interior del bosc que es bifurca en diferents direccions:


L'àrea total fotografiable tenint en compte la situació de la càmera i del sender de fauna era d'uns 24 maproximadament. Com es pot veure a l'esquema, el camp de captura de l'equip era bastant ampli al no haver-hi una excessiva densitat d'arbres i d'arbusts a l'indret on vaig situar la càmera, de manera que l'objectiu era obtenir imatges de qualitat acceptable de qualsevol animal que es mogués a través del sender i dels seus voltants.

A continuació us detallo, per dia i hora, les diferents operacions i fotografies realitzades en aquesta missió de fototrampeig:

Dia 30/11/2015 a les 17:00 hores aproximadament. Col·loco i activo la càmera en el lloc indicat.

Dia 01/12/2015 a les 22:59:14 hores. Apareix un Teixó (Meles meles) a primer terme. Aquesta fotografia la vaig utilitzar en l'entrada dedicada al Teixó. Observant l'animal amb detall podem veure que presenta unes bones reserves de greix per poder passar l'hivern sense necessitat d'haver d'hibernar. És comú en els Teixons la recerca d'aliment durant la tardor per tal de poder acumular reserves per passar l'estació més freda, en aquest cas, a jutjar per l'important volum de l'animal, queda clar que va poder acumular reserves suficients. També cal dir, no obstant, que l'hivern de 2015-2016 no ha sigut excessivament fred, de manera que és normal que aquests animals no hagin hagut d'entrar en letargia.


Dia 01/12/2015 a les 22:59:30 hores. El Teixó s'adona de la presència de la càmera i decideix mastufejar-la i inspeccionar-la. Cada cop que es dispara la càmera emet un lleu soroll que, segons sembla, va ser detectat pel Toixó. També és possible que l'aparell desprengués algun tipus d'olor d'origen humà que atragués l'animal. En qualsevol cas puc dir que a l'anar a recollir la càmera vaig trobar-la ben llepada i bruta per culpa d'aquest encuriosit Teixó.


Dia 03/12/2015 a les 02:09:46 hores. Apareix un Gat Mesquer (Genetta genetta) davant de la càmera, just al mateix lloc de per on es movia el Teixó el dia abans. Per la seva actitud és fàcil observar que l'animal també s'adona de la presència de la càmera que el fotografia. En aquest cas el Gat Mesquer, també anomenat Geneta o Gineta, no va decidir-se a inspeccionar l'aparell i va desaparèixer del lloc ben ràpidament.


Dia 03/12/2015 a les 21:00:11 hores. Un Porc Senglar (Sus scrofa) creua el sender de fauna. En aquest cas l'animal no s'adona de la presència de la càmera ja que hi passa a una certa distància que segurament impedeix que escolti el mínim soroll que fa quan es dispara.


Dia 05/12/2015 a les 11:53:45 hores. Un gos caçador travessa corrent el camp de visió de la càmera, que el capta sense problema. Es tracta d'un gos de caça tipus Setter Anglès, tot i que no puc confirmar amb exactitud la raça concreta, utilitzat habitualment pels caçadors de Senglars per tal que segueixin els rastres dels porcs i els condueixin fins a les diferents parades on els esperen els caçadors.


Dia 05/12/2015 a les 11:55:29 hores. Poc després del gos travessa el camp de visió un Home, concretament un caçador, amb l'escopeta i la indumentària típica. L'època de veda del Porc Senglar va aproximadament des de principis de setembre fins a finals de març, de tal manera que engloba tota la tardor i l'hivern, evitant així caçar en èpoques de cria dels animals. L'activitat cinegètica és clau per controlar les poblacions d'algunes espècies, en aquest cas el Porc Senglar, que pel fet de no tenir cap depredador natural s'ha convertit en una veritable plaga pels boscos. Les altes densitats de Senglars poden ocasionar desequilibris puntuals en els ecosistemes perjudicant algunes espècies tant de flora com de fauna.


Dia 06/12/2015 a les 10:42:31 hores. El fenomen meteorològic més característic de la Plana de Vic, la boira, o la Pubilla, com n'hi diem aquí, fa acte de presència al bosc donant-li un aire fred, tranquil i somniós. No obstant, el que dispara la càmera no és la boira sinó un Pit Roig (Erithacus rubecula), que es para al terra i que l'he indicat amb el cercle verd. El Pit Roig és un petit ocell de l'ordre dels passeriformes que es deixa veure amb facilitat durant els mesos d'hivern. És una espècie molt sociable amb les persones, fenomen conegut com a hemerofília, i que sovint segueix als humans i les seves activitats amb l'objectiu de trobar menjar. També és característic per ser un ocell molt actiu durant tot el dia, des que surt el sol fins que aquest es pon, ja que sembla que hi veu bé fins i tot amb poca llum.


Dia 06/12/2015 a les 12:00 hores aproximadament. Recullo la càmera de fototrampeig desconeixedor del que hi trobaria quan en descarregués les fotografies.

Com podem veure, doncs, en aquesta sessió de fototrampeig vaig poder obtenir un bon conjunt de fotografies de diferents espècies i activitats que es desenvolupen al bosc.

Per acabar m'agradaria dir que no penjo totes les missions de fototrampeig que porto a terme, ja que o bé les fotografies d'algunes d'elles prefereixo utilitzar-les en altres entrades o bé no hi obtinc cap fotografia o les que hi obtinc no són de prou qualitat com per penjar-les al bloc. Així doncs aniré penjant aquelles missions de fototrampeig que cregui que poden ser interessants ja sigui pels animals que hi apareixen o ja sigui per les situacions que mostren. 

En qualsevol cas recordeu el que sempre us dic, gaudiu dels animals i, sobretot, respecteu-los!

1 comentari:

  1. Gerard, bon dia. Com és que no prefereixes fer videos? A partir d'ells pots obtener també bones fotografíes.

    Una pregunta: S'ha de demanar algún permís especial? A qui? On?

    Moltes gràcies i sort.

    Joan Ramon Vidal (Molt aficionat també al fototrampeig)

    ResponElimina