dimecres, 6 de setembre del 2017

Missió de fototrampeig del dia 25/04/2017 al dia 10/05/2017

En aquesta ocasió l’entrada tractarà sobre el resum i l’anàlisi de les fotografies i vídeos obtinguts en una missió de fototrampeig que vaig dur a terme a la roureda d’estudi d’aquest bloc entre el dia 25 d’abril i el dia 10 de maig de 2017.

En aquesta missió vaig prospectar un dels fondals que es troben als vessants d’un petit turó testimoni situat al límit occidental de la roureda. Aquests turons són unes formacions geològiques característiques de la Plana de Vic consistents en petites elevacions en forma de pujols o serrats aïllats constituïts majoritàriament per margues als seus vessants i gres a les seves parts superiors. Aquesta composició geològica implica una major erosió a la base que al cim del turó, de manera que aquests prenen una forma habitual consistent en una part superior aplanada i uns vessants inclinats i fortament erosionats plens de petits xaragalls i torrenteres. Els Turons Testimoni tenen un gran interès per contenir petites bosquines formades per les espècies que devien créixer a la Plana de Vic abans que aquesta fos fortament aprofitada per l’agricultura i la ramaderia, de manera que són “testimonis” de la vegetació primitiva d’aquest territori.

Tot i que la roureda d’estudi d’aquest bloc és un bosc de plana que s’estén a través d’un relleu pràcticament sense accidents, sí que és cert que al límit de la seva banda més occidental s’hi troba un petit serrat que compleix amb totes les característiques d’un Turó Testimoni. És en una de les torrenteres que es formen als vessants d’aquest petit serrat on hi creix una bosquina mixta de roures i alzines a la qual, després d’una primera prospecció, vaig detectar-hi nombrosos indicis de presència de fauna, cosa que em va empènyer a portar-hi a terme una missió de fototrampeig.

En el següent vídeo podeu veure l’estructura geològica del turó, amb els característics vessants de marga blava, així com alguns dels principals indicis de presència de fauna que vaig detectar-hi: caus d’alguns mamífers, senders de fauna i un niu amb polls. Si us hi fixeu, en alguns moments es pot veure la ciutat de Vic amb l’inconfusible silueta del Turó del Castell de Gurb al fons, probablement un dels Turons Testimoni més importants i coneguts de tota la contrada:



A la següent imatge podem veure l’indret en qüestió on vaig situar la càmera. Com podem veure aquesta es trobava al bell mig del fondal, col·locada al tronc d’una alzina jova (Quercus ilex) i situada a uns 2 metres respecte el nivell del terra del bosc (lletra C negra). Vaig enfocar la càmera cap al marge on vaig detectar la presència de caus de manera que permetés captar també el sender de fauna que descendeix entre els mateixos fins al fons del torrent sec (fletxa vermella), on s’uneix un altre sender de fauna provinent de l’altre vessant (fletxa blava) i que descendeix (fletxa taronja) passant pel costat d’on es troba el niu amb els polls (cercle verd):



L’àrea total fotografiable, tenint en compte el vessant on enfocava la càmera, era d’uns 20 metres quadrats aproximadament, no incloent el sender de fauna que descendeix pel mig de la torrentera ni el marge on es trobava el niu amb ells polls, el qual també va ser objecte de seguiment al llarg de la missió. Com podem veure, doncs, l’objectiu d’aquesta missió va ser doble, per una banda, fer el seguiment dels polls del niu descobert al marge de la torrentera seca i, per l’altra, poder identificar els animals que utilitzen la bosquina del fondal com a refugi.

A continuació us detallo, per dia i hora, les diferents operacions i fotografies realitzades en aquesta missió de fototrampeig.

Dia 25/04/2017 a les 17:13 hores. Em dirigeixo a través dels vessants del serrat en direcció al petit bosquet que es veu a la part esquerra de la imatge.



Dia 25/04/2017 a les 17:14 hores. Localitzo un cau en un dels marges del turó, just dessota el camp que s’estén per la seva base superior. El cau es troba situat aprofitant les arrels d’una soca d’un arbre mort i no tinc prou dades per poder identificar de quin animal pot tractar-se tot i que a primera vista podria ser una llodriguera de Conills o una Guillotera de Guilles.


Dia 25/04/2017 a les 17:20 hores. Arribo al fons del torrent i detecto una colla de caus d’animals en el seu marge sud-oest. Enmig dels caus s’aprecia també un sender de fauna força concorregut. Per la seva situació, forma i quantitat, els caus semblen de Conill.



Dia 25/04/2017 a les 17:21 hores. En un dels marges de la torrentera, amagat enmig d’un embull de vegetació seca, hi trobo un niu amb els polls al seu interior, probablement de Cuereta Blanca (Motacilla alba) o de Cuereta Torrentera (Motacilla cinerea).



Si ens hi fixem veurem que el lloc on es troba el niu està perfectament protegit de la pluja i, a més, hi ha un altre niu més antic situat al mateix forat, la qual cosa indica que l’indret porta temps essent aprofitat per les Cueretes a l’hora agambar-hi els polls.



A continuació podem veure un petit vídeo on us mostro els polls i l’indret on es troba situat el niu:



Per la seva mida, pel plomissol i pel fet de no tenir encara els ulls oberts, podem estimar que aquests polls fa pocs dies que han sortit de l’ou, tot i que no sóc capaç de saber exactament l’edat exacte dels mateixos.



Dia 01/05/2017 a les 11:26 hores. Després d’una setmana d’haver descobert el niu de Cueretes torno a dirigir-me a la petita bosquina per veure com es troben els polls i per instal·lar la càmera de fototrampeig amb la intenció de poder obtenir imatges dels animals que habiten els caus dels marges de la torrentera així com dels que utilitzen el fondal com a refugi.

Aquest mateix dia fotografio també els polls, els quals ja han obert els ulls i es veuen força més crescuts que una setmana enrere. El plomissol ja ha sigut substituït per unes plomes marronoses més desenvolupades, també el bec presenta ja un aspecte més similar al dels adults.



Dia 10/05/2017 a les 17:41 hores. Passats deu dies des que vaig deixar la càmera al bosc, torno per recollir-la i per veure com han evolucionat els polls de Cuereta. En relació a aquests, quan vaig a inspeccionar el niu el trobo ja totalment buit; no hi ha indicis que facin pensar que als polls els hagi passat alguna cosa, ja que el niu està intacte i no hi ha presència ni de plomes ni de senyals que facin pensar que cap depredador se’ls hagi pogut menjar, o sigui que arribo a la conclusió que en aquest espai de temps els polls ja devien haver crescut suficientment com per emprendre el vol i com per què la mare els portés fins algun arbre proper on acabar-los d’engreixar abans d’esdevenir adults.



A continuació, doncs, detallo els diferents animals fotografiats per la càmera al llarg dels deu dies que va estar parada a la bosquina de la torrentera:

Dia 01/05/2017 a les 11:26 hores. Col·loco i activo la càmera en el lloc indicat.

Dia 02/05/2017 a les 09:38 hores. Observem dos Conills (Oryctolagus cuniculus) a l’endrada d’una de les llodrigueres del vessant del torrent. Podem veure que n’hi ha un d’adult i un de més jove, probablement pertanyent a alguna de les camades de finals d’hivern o inicis de primavera d’aquest mateix any.



Dia 03/05/2017 a les 23:18 hores. Apareix una parella de Teixons (Meles meles) passejant-se lentament pel sender de fauna que travessa el vessant de la torrentera.


Dia 03/05/2017 a les 01:14 hores. Més tard, de nou un Teixó (Meles meles) passa pel sender de fauna. És fàcil intuir que es tracta d’un dels membres de la parella anterior, que deu anar prospectant la zona a la recerca de menjar per poder portar als cadells que, a aquesta època de l’any, ja es troben de ben segur al fons d’alguna teixonera amagada en alguna margera boscosa del turó.



Dia 03/05/2017 a les 03:50 hores. Observem de nou els dos Conills rondant entorn del cau.



Dia 04/05/2017 a les 08:21 hores. Observem un dels Conills entorn del cau, a més del Conill adult podem veure el petit corrent amunt i avall del vessant i refugiant-se al cau.



Dia 05/05/2017 a les 11:27 hores. Observem novament el Conill adult buscant menjar al llarg de la margera.



Dia 05/05/2017 a les 20:25 hores. Observem una Guineu adulta (Vulpes vulpes) passant pel sender de fauna i deturant-se justament on unes hores havans havia estat buscant menjar el Conill. Queda clar que la Guineu prospecta la zona a veure si té l’oportunitat de poder caçar algun llodrigó desprevingut.



Dia 06/05/2017 a les 07:09 hores. Podem veure un Conill adult corrent amunt i avall respecte a la zona on es troben les llodrigueres.



Dia 07/05/2017 a les 06:16 hores. La mateixa Guineu continua passejant-se per les immediacions de les llodrigueres dels Conills. Podem veure clarament com les mastufeja i després es retira.



Dia 07/05/2017 a les 07:14 hores. Dos Conills adults cerquen menjar prop de l’entrada del cau.



Dia 07/05/2017 a les 23:48 hores. Un parell de Porcs Senglars (Sus scrofa) baixen al trot pel sender de fauna. Segurament aquestes bosquines entre les margeres dels turons els serveixen de refugi durant el dia i de zones on buscar aliment durant la nit.



Dia 08/05/2017 a les 08:00 hores. El Conill adult cerca menjar a l’entorn del seu cau. Per les imatges obtingudes es veu com puja i baixa, regularment, del sender de fauna cap a les zones properes a la torrentera.


Dia 08/05/2017 a les 08:18 hores. Tres Gossos caçadors passen pel sender de fauna, podem veure com algun d’ells es detura per ensumar els caus i marcar el territori amb orina.



Dia 10/05/2017 a les 07:13 hores. De nou el Conill, que pel que podem veure no ha sigut depredat ni per la Guineu ni pels Gossos caçadors, continua trescant pels verals de la margera on hi té situats els seus caus.


Dia 10/05/2017 a les 17:00 hores aproximadament. Recullo la càmera de fototrampeig desconeixedor del que hi trobaria quan en descarregués les imatges.

Així doncs, en aquesta sessió de fototrampeig vaig poder obtenir un bon grapat de fotografies i de vídeos de diferents espècies i activitats que es desenvolupen en una torrentera boscosa característica dels vessants d’un Turó Testimoni de la Plana de Vic.

A més, aquesta missió va resultar especialment interessant pel fet de poder fer seguiment d’un niu amb polls així com d’observar el comportament dels Conills i d’alguns dels seus potencials depredadors en un any que, pel que he pogut detectar en les meves sortides de camp, la població de Conills és especialment elevada.

Per acabar, i com sempre us dic, recordeu de gaudir dels animals i, sobretot, de respectar-los!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada